Carnaroli , ”drottningen av ris” , 1 kg i fin tygpåse från familjen Gasparottos risodling i Piemonte.
Carnaroliris är en utmärkt produkt att göra risotto på eller varför inte göra en rissallad med rostade grönsaker.
Recept risotto:
Risotto är enkelt att laga, det är mättande och supergott. Här kommer ett enkelt recept, du kan addera vad du vill, svamp, räkor, salami eller en god ost som smälts ner i riset.
- Det går åt ca 100 gram ris per person, är du riktigt hungrig, ta lite mer.
- Börja med att skära en gul lök i små bitar och fräs den i pannan med lite smör och olja. Löken skall få färg. Sedan lägger du i riset, också detta skall få färg, innan du börjar ösa på buljongen.
- Buljongen gör du antingen genom att låta morot, lök, potatis eller andra grönsaker koka under lock i ca 10 minuter med lite salt annars tar du några skedar färdig grönsaksbuljong och kokar upp.
- Sedan är det bara att skeda över buljong och röra försiktigt. Det behövs inte röras hela tiden, men riset får inte koka torrt, det skall koka in lagom innan nästa ösning med buljong kommer i pannan. Ca 18-20 minuter tar det innan riset är klart, lite tuggmotstånd är gott, men det är efter smak och behag. Salta och peppra efter behov.
- Torkad svamp lägger du i efter halva tiden, osten likaså, räkor och salami går det bra att vänta med till de sista minuterna. Lite riven parmesan kan man lägga till slutligen så blir risotton extra krämig och god.
Tips: Om du väljer räkor är det mycket gott med saffrankrydda. Väljer du salami är prosciutto gott att rosta i ugn och strö över vid servering. Italienarna själva säger parmesan till kött och grönsaker, men aldrig till skaldjur. Men som sagt valet är ditt.
Buon appetito!
- Ursprungsland: Italien
- Förpackning: 1 kg
- Förvaring: Svalt och torrt